31 Ekim 2012 Çarşamba

Korkmak ya da Korkmamak


Korku nedir?
Korku Wikipedia'da fobinin başlangıcı olarak tanım bulmuştur;
 "Her canlı, birey olarak varlığını tehdit eden ya da tehdit riski taşıyan varlık ve durumlardan içgüdüsel olarak kaçınır. İnsan bilincinde bu kaçınma, korku olarak algılanmaktadır. Korku bu haliyle, kişinin varlığını, yaşamını sürdürmesine hizmet eden savunma sistemlerinin bir ön-uyarı mekanizmasıdır ve yaşamın sürdürülebilmesi için gereklidir.....
......Korkunun, "kontrolden çıkması", yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan bir ön-uyarı sistemiyle uyum sağlanamaması anlamındadır. Kişi, o korkunun, onu kaçınmaya zorladığı durumlardan kaçınmayı sağlayamaz ya da bu kaçınma, onu duygusal olarak rahatlatmaz. Yine endişe ve korku içindedir ve bu anksiyete onun günlük yaşamını istediği tarzda sürdürmesine olanak vermez. Onun, sanki kendi dışında işleyen bir mekanizma gibi, kendi istencine hükmeden bir dış güç gibi işlev görür. Bu haliyle, yaşama hizmet eden korku, yaşama karşı olan fobiye dönüşür."*
Dolayısı ile korkunun yaşamsal önemi olduğundan söz edilebilir. Peki bir savaşçı için korku nedir? Korkak bir insan savaşçı olabilir mi? 
"Ki", Japoncada  enerji, hareket anlamına gelen mutlak enerjiyi yaratan ve Aikido gibi savaş sanatlarında geliştirilmeye ve doğru teknikler ile (nefes, duruş, bakış gibi) geliştirilmeye çalışılan bir içsel enerjidir. Amaç "Ki" yi yetiştirmektir. Ancak bakın korku bu "Ki"nin neresindedir? Bunu bizlere ünlü samuray ve budo üstadı Taisen Deshimaru anlatsın :
" Soruyu Soran: Korku nedir? İnsanların korkmalarının nedeni "Ki"lerinin güçlü olmaması mıdır?
 Taisen Deshimaru: Evet. Herhangi bir şeyden korkmamak için hiçbir neden yoktur. Korkan insanlar sadece kendilerini düşünürler; aşırı egoisttirler. Egonuzdan kurtulursanız, korkunuz da onunla birlikte yok olur.
Korku karşı koymaktan doğar.
Taisen Deshimaru
Dövüşürken bile kişinin zihni düşmanınki ile birlikte olmalıdır; onunla akmalıdır, ona karşı değil. Bunda büyük bir koan vardır.
Kişi durumun kendisi haline gelmeli, kendisini ondan ayırmamalıdır. Gerçek bir egoist asla cesur olamaz. Gerçek ve geleneksel savaş sanatları eğitimi "Ki"yi güçlendirir, öğrencinin egolarını ve korkularını yok eder, onu ikiliğin ötesine geçirir ve mushin bilincini geliştirir yani kendini unutan bilinci.
Kazanma isteğinizin güçlü olmaması önemlidir; ancak o zaman kazanabilirsiniz.
Egoyu bir kenara atmak gerçek yaşamın yoludur. Savaş sanatlarında olduğu gibi, hayatın her alanında iradeyi, gücü ve bedeni geliştirmek, güçlendirmek önemlidir. Ama asal olan ruhu güçlendirmek ve özgürlüğü bulmaktır.
  Mushin....... hiçbirşey."**
Ego = Korku denklemini çözmüş üstadın bugünün iç huzuru arayan orta yaş nesline bundan daha güzel bir tavsiyesi olabilir mi?
Egolarımızdan kurtulalım ki korkmak zorunda olacağımız bencilliklerimiz olmasın.
Gözlemleyen, takıntısız bir zihin dilerim herkese
M. Emrah YILDIRIM (31 Ekim 2012)

Alıntılar:

**(Taisen Deshimaru (Çeviren: Selim Yeniçeri) "Savaş Sanatlarında Zen Yolu", Okyanus Yayıncılık, 1'inci Basım, İstanbul,2002, s.92)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar